Begeleiding van jongeren en jongvolwassenen

Al op jonge leeftijd krijg je te maken met verwachtingen. Hoge verwachtingen soms. Van ouders, van school, van mensen met wie je dagelijks omgaat, van ‘de maatschappij’, van beelden in de media en uiteindelijk van jezelf.
Meestal probeer je daaraan te voldoen, zo goed als je kunt. Maar soms bekruipt je het gevoel dat de druk te groot wordt. Het gevoel van veel moeten en daar niet aan kunnen ontsnappen.
Zo’n gevoel hebben veel jonge mensen. Gek is dat zeker niet. Want tegelijk met die verwachtingen heb je te maken met veel onzekerheden.  Over de toekomst bijvoorbeeld. Over dingen waar je weinig of niets aan kunt doen, hoe graag je dat ook zou willen.
Ondertussen moet je wel beslissingen nemenwaar je niet aan ontkomt. Beslissingen waar voor jezelf veel vanaf hangt. Terwijl het al moeilijk genoeg is om je staande te houden in een maatschappij waar de veranderingen nooit stoppen. Moeilijk genoeg – en soms te moeilijk.

Als het je echt te veel wordt, ga je dat merken. Er kunnen verschillende dingen gebeuren.Je kunt je niet meer concentreren, het gaat slecht op school, je bent bang om te falen, raakt sneller in conflict, doet onverschillig tegen mensen die om je geven, je gaat ‘malen’ in je hoofd, hebt het gevoel dat je niet meer jezelf durft te zijn. Je trekt je misschien terug of raakt juist geïrriteerd en reageert agressief. Dit kan een negatieve spiraal worden waar je steeds moeilijker uitkomt.
Maar hier uitkomen kan wel! In een coachingsgesprek komen patronen boven tafel die je kunt doorbreken.  Gerja heeft  jarenlange ervaring als supervisor, coach en haptotherapeut. Zij is gespecialiseerd in het werken met jonge mensen met gedragsproblematiek. Ook heeft zij als mentor hbo-studenten met oplossingsgerichte psychotherapie begeleid in hun persoonlijke keuzes.