Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

Al voor de geboorte wil een baby contact maken. Dit lukt ook: de moeder zal automatisch reageren op de bewegingen in haar buik. Zij zijn immers verbonden met elkaar. Zo ontstaat heel natuurlijk een band tussen moeder en kind: het moederinstinct.
Ook de vader kan al voor de geboorte een band opbouwen met zijn kindje. Haptonomische zwangerschapsbegeleiding helpt hierbij. De vader maakt contact en speelt met de baby in de buik. Zo leert ook hij het kindje met zijn eigen voorkeuren steeds beter kennen.

Als vader en kind al voor de geboorte een band opbouwen, heeft dit diverse voordelen:

  • De moeder wordt fijngevoeliger voor signalen uit haar lichaam. Dit helpt haar tijdens de zwangerschap om te ontspannen en haar kindje op een prettige manier bij zich te dragen. Ze zal ook minder angst en pijn ervaren tijdens de bevalling als ze meer contact heeft met haar lichaam. De partner kan haar op allerlei manieren ondersteunen. Dit is natuurlijk geen garantie dat de bevalling altijd goed zal verlopen, maar het kan wel helpen.
  • Na de bevalling blijkt dat vader en kind al een band hebben opgebouwd. De pasgeborene wordt rustig als de vader er tegen praat of het vasthoudt. De twee hebben een band voor het leven, die al tijdens de zwangerschap is gesmeed. Dit is een van de mooiste dingen om te zien tijdens de Haptonomische zwangerschapsbegeleiding.

Gerja heeft zich gespecialiseerd in de begeleiding bij bevallingsangst en de zorg daarover.

 

Meestal start de begeleiding rond de 20e week.